Menu

 

 

COMUNICAT CCA 2 / 26.04.2022

Comisia Centrală de Arbitri F.R.A.S. s-a reunit în ședință prin intermediul platformei Zoom pentru a analiza prestația arbitrilor de la Raliul Maramureșului.

Au fost constatate mai multe probleme, dar fiind prima etapă de raliu din 2022 C.C.A. lasă la latitudinea fiecărui colegiu gestionarea problemelor semnalate:

- nu toți intermediarii au urmărit corect trecerea concurenților și nu s-au cerut întotdeauna informații despre concurenții lipsă.

- arbitrii din posturile stop nu au cerut întotdeauna informații despre concurenții care nu au ajuns la ei

- există în continuare confuzii între regulamentele de la raliu și viteză în coastă

- în timpul regrupării de sâmbătă, concurenții de la Rally 2 care nu aveau în program probele Preluca și Copalnic ar fi trebuie să stea în regrupare aproximativ 2 ore, dar au ieșit din regrupare și service la 5 minute după ultimul concurent de la CNRV

- Colegiul Comisarilor Sportivi nu a analizat toate situațiile care erau de competența lor, unele dintre acestea au fost discutate (într-un mod foarte corect) de către Comisia de Competiții

 

În aceste condiții, trebuie reamintite tuturor arbitrilor câteva dintre atribuțiile specifice fiecărui post:

  1. Intermediarii (Radio) – Rolul lor principal este monitorizarea concurenților pe probele speciale care se face prin urmărirea listei de start și ascultarea tuturor transmisiunilor. În cazul în care un concurent lipsește trebuie imediat cerute informații despre poziția lui.
  2. Postul Stop – În cazul în care un concurent nu ajunge în stop în ordinea de pe lista de start, trebuie să ceară imediat informații de la următorul concurent, fără ca directorul să-i solicite aceasta.
  3. La raliu, semnificația steagului roșu nu este de oprire imediată, concurenții trebuie să-și continue drumul cu viteză redusă.
  4. Toți arbitrii, trebuie să studieze înainte de competiție și să aibă la ei, în format fizic sau electronic, atât planul orar de la CNRB cât și pe cel de la Rally 2. În special posturile regrupare In, Regrupare Out, Service Out trebuie să fie familiarizate cu programul celor de la Rally 2 și, dacă este cazul să solicite informații suplimentare despre ora la care trebuie aceștia să ia startul în fiecare secțiune.

 

Nu intră în atribuțiile arbitrilor transmiterea solicitărilor concurenților către conducerea cursei. Cu excepția solicitării de 1 minut în plus la start, care poate fi acordat cu acordul directorului, orice alte solicitări – lungire timp de etapă, anulare probă specială... trebuie adresate prin intermediul responsabilului cu relațiile cu concurenții.  

 

A fost remarcată în mod pozitiv activitatea Radio 5 de pe PS8

 

Deoarece procesul de perfecționare a arbitrilor trebuie să fie unul continuu, pe site-ul www.rallycontrol.ro secțiunea cursuri online, vor fi publicate materiale noi pentru Directorii de Concurs și a Comisarii Sportivi.

 

Comisia Centrală de Arbitri F.R.A.S.

Go to top
2018- 2020 Dynamic. Toate drepturile rezervate.